Osijek - grad po mjeri 

O Osijeku

Osijek je najveći grad istočne Hrvatske, po veličini četvrti hrvatski grad, administrativno, upravno i kulturno središte Osječko-baranjske županije te prvi grad u Hrvatskoj po broju zelenih površina, perivoja i parkova. Smješten uz desnu obalu rijeke Drave, uz sami rub močvarnog područja Parka prirode Kopački rit, Osijek se ističe svojom bogatom poviješću, kulturom i kulturnom baštinom.

 

Događanja

Osijek je najveće kulturno središte Slavonije i Baranje.
Događanja, recenzije i 1001 stvar koju možete raditi u Osijeku možete vidjeti na slijedećim linkovima:

tripadvisor sib portal 031 portal1001

 

Tvrđa

Tvrđa je povijesna jezgra Osijeka, ostatak nekadašnje osječke tvrđave koji je postupno prerastao u gradski prostor. Podignule su je austrijske vojne vlasti nakon oslobođenja od Turaka 1687. godine, kao sjedište generalata i važnu obrambenu točku jugoistočnog dijela carstva. Središnji trg u Tvrđi je Trg sv. Trojstva na kojemu se ističu barokne zgrade.

 

Na velikoj svečanosti održanoj 2012 godine u nizozemskom gradu Venlo gradu Osijeku uručen je Brončani cvijet Europe, prestižna titula u nadmetanju Zlatni cvijet Europe (Entente Florale Europe), koje ugledna Međunarodna asocijacija za cvijeće i krajobraz (Association Europeenne pour le Fleurissement et le Paysage – AEFP) svake godine dodjeljuje za uređenost, čistoću i ukupnu kvalitetu života u nekom gradu i naselju.